Servicii funerare

În alegerea unei agenții funerare, un criteriu de luat în considerare este lista de servicii funerare pe care aceasta le oferă. Trebuie să fim atenți ca alegerea făcută să se plieze pe nevoile noastre, însă este de reținut și faptul că o agenție se bucură de o notorietate mai mare cu cât lista de servicii funerare pe care le pune la dispoziția clienților este mai mare. În cele ce urmează vom lista și detalia fiecare tip de servicii funerare.

servicii funerare - consultanta de specialitate

Consultanță de specialitate

Prin intermediul serviciului de consultanță de specialitate, clienții unei agenții funerare se bucură de ajutor în tot ceea ce privește pregătirea unei înmormântări/înhumări. Astfel, ei pot beneficia de sfaturi în domeniu, răspunsuri la eventualele neclarități, chiar și estimări de preț pentru servicii funerare, astfel încât să poată face alegeri corespunzătoare cu bugetul disponibil.

servicii funerare - constatare deces

Constatare deces

Serviciul de constatare a decesului presupune examinarea persoanei decedate de către medicul de familie sau de către medicul agenției, cu drept de liberă practică. În urma acesteia se va elibera un certificat constatator al decesului. Excepție fac situațiile în care există suspiciuni vizavi de cauza decesului, caz în care certificatul de deces este eliberat de Institutul de Medicină Legala (IML). Aceste certificate sunt necesare în momentul realizării de servicii funerare.

servicii funerare - imbalsamare

Îmbălsămare

Procedeul medical de îmbălsămare este obligatoriu prin lege pe teritoriul României. Se efectuează doar de către personal calificat și urmărește evitarea descompunerii rapide a corpului neînsuflețit. După efectuarea acestei proceduri se va elibera un certificat de îmbălsămare, care este obligatoriu în momentul transportului sicriului și depunerii acestuia la capela bisericii sau a cimitirului.

servicii funerare - toaletare si impachetare decedat

Toaletare, impachetare

Toaletarea decedatului poate avea loc atât la domiciliul persoanei decedate, cât și la sediul agenției funerare și este făcut de către personalul agenției. Hainele cu care va fi îmbrăcat trupul neînsuflețit pot fi puse la dispoziție de familie sau achiziționate de agenție, iar, la cerere, poate fi făcută și cosmetizarea persoanei decedate. În cazul în care trupul se află într-o stare avansată de descompunere, angajații agenției se vor asigura că acesta este perfect sigilat, iar sicriul este închis ermetic.

servicii funerare - declararea decesului

Declarare deces

În termen de 3 zile are loc declararea decesului, care se face prin prezentarea următoarelor acte:
certificatul de naștere al persoanei decedate;
cartea de identitate (buletinul) persoanei decedate;
certificatul constator al decesului (se poate elibera dupa 24 de ore de la survenirea decesului, iar în cazul unei morți din motive violente, constatarea se va realiza de către Institutul Medico-Legal). Adeverința de recrutare sau livretul militar, pentru persoanele care sunt supuse îndatoririlor de natură militară.

servicii funerare - acte necesare inhumarii si incinerarii

Acte necesare înhumării / incinerării

Pentru realizarea înhumării/incinerării sunt necesare o serie de acte, pentru obținerea cărora agenția funerară poate oferi ajutor și consultanță. Aceste documente sunt:
• copie dupa certificatul constator al decesului;
• certificatul de îmbălsămare;
• autorizație SANEPID;
• certificatul de deces;
• adeverința de înhumare;
• contractul de concesiune a locului de veci.

servicii funerare - livrare sicriu si cruce

Livrare sicriu și cruce

Agențiile funerare oferă o multitudine de modele de sicrie și cruci din care clienții pot alege. Pentru a afla mai multe informații despre această secțiune, vă invităm să citiți articolele noastre cu Sfaturi generale privind alegerea sicriului și Cum aleg un sicriu în funcție de tipurile acestora.

servicii funerare - transport si manipulare sicriu

Transport și manipulare

Transportul, pe care agenția funerară îl poate oferi, se întinde dincolo de transportul propriu-zis al sicriului. Aria acoperită se poate întinde la transportul participanților la înmormântare cu microbuze sau la transportul aranjamentelor florale și a altor accesorii pentru servicii funerare.

servicii funerare - depunere la capela

Depunere la capela

Dacă familia nu dorește ca priveghiul să se desfășoare acasă, trupul neînsuflețit se poate depune la capela cimitirului sau bisericii. De obicei, acestea sunt închise pe timpul nopții, însă agenția funerară poate colabora cu anumite biserici care oferă program non-stop al capelei, astfel încât să se poată realiza servicii funerare precedate de un priveghi neîntrerupt.

servicii funerare - consiliere obtinere loc de veci

Consiliere obținere loc de veci

Agenția funerară poate oferi ajutor în obținerea unui loc de veci, inclusiv sfaturi legate de întocmirea documentelor necesare. De asemenea, unele agenții au contracte cu cimitirele care înlesnesc obținerea unui loc de veci în regim de urgență pentru acele servicii funerare la care este necesar.

servicii funerare - organizare parastas

Organizare parastas, pomenire, pomană

La slujba de înmormântare și la cele ulterioare acesteia, agenția funerară se poate ocupa de pregătirea pomenilor specifice pentru servicii funerare, atât în ceea ce privește alimentele, cât și vasele și restul obictelor care se oferă drept pomană. Pentru informații detaliate legate de acest domeniu, vă invităm să citiți articolul nostru despre Parastas.

servicii funerare - intocmire dosar ajutor pentru inmormantare

Întocmire dosar ajutor înmormântare

Casa Națională de Pensii Publice (CNPAS) oferă, conform Legii 263/2010, un ajutor de deces în valoare de 2.681RON (cuantum aferent anului 2016), tuturor pensionarilor care beneficiază de pensie publică și asiguraților, pentru servicii funerare. Acesta se acordă unui membru al familiei sau persoanei care se ocupă de înmormântarea persoanei decedate. Agenția funerară aleasă se poate ocupa de întocmirea dosarului pentru ridicarea acestui ajutor sau, prin intermediul unei împuterniciri, îl poate ridica direct și deconta din prețul total al serviciilor oferite.